Статтею 71 Закону “Про виконавче провадження” передбачено, що “державний виконавець виносить постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами, за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці”.

 

Постанова про встановлення тимчасового обмеження у праві управління надсилається боржнику пізніше наступного робочого дня від дня його винесення. Вноситься постанова в центральну базу відразу при її винесенні та стає доступною для співробітників поліції з моменту внесення.

 

При зупинці автомобіля поліцією в планшеті інспектора висвітлюється інформація про наявність обмеження у праві управління, навіть якщо ухвала ще йде до водія поштою. У такому разі інспектор зобов’язаний вилучити посвідчення водія та передати матеріали до суду.

 

Відповідно до ч. 3 ст. 126 КУпАП “Управління транспортним засобом особою, щодо якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування, – тягне за собою позбавлення права керування транспортними засобами на строк від 3-х до 6-ти місяців”.

 

Таким чином, боржники з несплати аліментів дізнаються про наявність обмеження у праві управління на місці зупинки, втративши відразу посвідчення водія.

 

Рішення про позбавлення права управління ухвалює суд. 

 

До вирішення справи в суді водієві надається тимчасовий дозвіл на керування. Якщо суд вирішить позбавити права керування, то після встановленого судом терміну для повернення посвідчення, водій повинен пройти медичний огляд щодо придатності до керування транспортним засобом та складання теоретичного та практичного іспиту на право керування.